Restaurant- og matfag

Liker du god mat, fart og spenning og er kreativ i tillegg? Da kan restaurant– og matfag være noe for deg! Har du lyst på en sikker jobb som gir deg muligheter til både nasjonal og internasjonal praksis? Da er utdanning innen restaurant– og matfag absolutt noe for deg!

Programfag toppidrett

På Vestby videregående kan du høsten 2020 søke om faget Toppidrett 1 på Vg1 yrkesfag (restaurant- og matfag og salg, service og reiseliv) og Vg1 studiespesialiserende. På grunn av timeplantekniske utfordringer kan vi dessverre ikke tilby Toppidrett på bygg- og anleggsfag skoleåret 2020/2021. Våre proffe lærere vil i samarbeid med HSV-fotball, Son håndballklubb, Vestby håndballklubb og Soon triathlonklubb arbeide for å gi deg tett oppfølging og gode treningsopplegg. 

Toppidrett 1 er et 5-timersfag for deg som ønsker å satse målrettet og systematisk på trening innen konkurranseidrett. Med faget toppidrett vil du få mulighet til å trene sammen med andre idrettsinteresserte elever også fra andre studieretninger. Det blir tett oppfølging av lærer hvor målet er at du får utviklet deg som idrettsutøver.

Det at du velger toppidrett på Vg1 gir ingen begrensninger for videre valg i opplæringen.

Du må søke på eget skjema i tillegg til ordinær søknad i VIGO. Søknadsfrist 8. mars.

Søknad programfag Toppidrett 

Restaurant- og matfag

Behov for dyktige fagfolk

Innen restaurant- og matfagene er det et økende behov for dyktige fagfolk, og veien til fagbrev starter hos oss. Du går Vg1 restaurant- og matfag og Vg2 kokk og servitør eller Vg2 matfag. Deretter er det to år læretid i bedrift før du avslutter med fagprøve og kan kalle deg faglært med alle de fordelene det gir deg. I læretiden får du lønn.

Mulighetene etter videregående

Etter endt læretid er mulighetene mange, du kan gjøre ALT som har som har med mat å gjøre; fra utvikling av nye produkter til import fra fjerne land.

Matutvikling og drikkevareimport er store bransjer og de fleste som jobber med dette har sin bakgrunn i restaurant– og matfag.

Struktur

Formell kompetanse blir viktigere og viktigere, og et fagbrev kan være en fin start på yrkeslivet. Strukturen på yrkesfagutdanning i dag er 2 år skole og 2 i bedrift som lærling. Ønsker du å utdanne deg videre er det mange muligheter i dag.

Ønsker du påbygg etter fagbrev er dette en rett du har i dag. Vi kaller den 4 PÅ. Her har du kun 4 fag 23 t/u. De tilbys både på offentlige og private skoler. Uansett er det sånn at det er lettere å ta studiekompetanse etter fagkompetanse enn omvendt.

Ved fullført utdanningsprogram har du brukt opp ungdomsretten og stiller bakerst i køen.

Påbygging til allmenn studiekompatanse

Om du etter to år på restaurant og matfag finner ut at du ønsker en annen utdanningsretning, tilbyr skolen 3 påbygg, som gir deg studiekompetanse og derved videre mulighet til å søke høyere utdanning.