RM-elever på arbeid i Berlins beste hoteller gjennom "Gjør Det!"-prosjektet 2018/19

Finansiert av Diku - Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutdanning i høyere utdanning.

Tekst: Mona Linneberg

Det var 10 spente elever som stod på Gardermoen den 29. april 2019. De skulle jobbe på Berlins beste hotellkjøkken og dra på forskjellige ekskursjoner - 16 dager!:

Hotel Palace, Hotel Regent, The Mandala Hotel, Park Inn Hotel Alexanderplatz og Hotel Berlin, Berlin!

Vestby videregående skole hadde søkt midler gjennom Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling av høyere utdanning. Direktoratet har kontor i Bergen og behandler søknader om midler til internasjonalt samarbeid. Prosjektet heter "Gjør det!" og er et utvekslingsprosjekt for yrkesfaglige elever mellom Norge og Tyskland. Vi fikk innvilget midler til reise og opphold for ti elever og én lærer. Og det er ti takknemlige elever som kom tilbake fulle av opplevelser og erfaring fra tysk arbeidsliv!

Elevene som ble med, var tatt ut på bakgrunn av motivasjon, god orden og atferd, lite fravær og at de var à jour i alle fag. De hadde sendt skriftlig søknad, og alle ble intervjuet både på engelsk og norsk. De fikk undervisning utenfor vanlig skoletid i tysk historie språk og matkultur i de ulike 16 tyske regionene. De fikk lære litt om hva som var de store forskjellene mellom Tyskland og Norge.

Elever i arbeid

Lærere og elever bodde på Berlin City Hostel i firemanns- og tomannsrom. Det var et stort hostell med elever fra mange skoler i Europa og ellers backpackere som ønsket rimelig overnatting. Elevene jobbet to og to på samme hotell. Den ene eleven hadde dagvakter den ene uken og kveldsvakter den andre uken. Den andre eleven hadde motsatte vakter. Arbeidsspråket var engelsk, så elevene fikk god muntlig trening. Kjøkkensjefene var hjelpsomme og var flinke til å forklare hva elevene skulle gjøre. Det ble mange forskjellige arbeidsoppgaver, og flere av elevene fortalte om høyt tempo på arbeidsplassen. Men de likte det.

Fritid

Når de ikke arbeidet, var de på ekskursjoner:  til Berlinerdomen, Holocaustminnesmerket, det sovjetiske minnesmerket, Regjeringsbygningen og kvartalet rundt, Brandenburger, Checkpoint Charlie,  Bernauer Strasse – hvor det var et museum og en del av den autentiske muren fremdeles består. Vi gikk vandringstur «I krigens fotspor!» Elevene var veldig interessert, så vi satte ny rekord på denne turen. Vanligvis tar den to timer. I år brukte vi nesten fire!

Street Food fikk vi tid til i Markthalle 9. Flere elever besøkte det største loppemarkedet i Berlin som ligger i 17. juni-gaten. Noen av kundene som spaserte rundt der, hadde på seg klær 1940- og 50-tallet. Morsomt innslag!

Utflukt til Potsdam

Den siste søndagen dro vi til Potsdam, en liten by utenfor Berlin. Der besøkte vi vingården Winzerberg en del av eiendommen til slottet Sanssouci. Vingårdens leder holdt foredrag om vingårdens opprinnelse, de forskjellige druesortene som fantes som var svært gamle og hvordan en stor gruppe av frivillige stelte med alle vinrankene. Imponerende! Vi hadde med en egen winemaker som oversatte alt til engelsk for oss.

Skolebesøk

Dagen etter var vi invitert til Brillat-Savarin Schule som vi samarbeider med. Der fikk elevene en omvisning og tre retters lunsj. Etter lunsj fikk de foredrag og powerpointpresentasjon av vår eminente winemaker, Florian Enste. Til slutt fikk elevene smake og bedømme fem tyske viner. En unik opplevelse! Mye å lære!

Tirsdag 14. mai var det hjemreise fra Schönefeldt flyplass med hyggelige og fornøyde elever.

Tusen takk til Diku for at de gjør det mulig å gi elevene erfaringer med utveksling i et annet land. Det gir minner for livet!