BERLIN - ET MINNE FOR LIVET! "Gjør Det!"-prosjektet 2017

Åtte forventningsfulle elever fra restaurant- og matfag hadde stått opp kl. halv fire på morgenen for å reise med fly til Berlin den 27. februar og bo på hostell sammen i 16 dager. Hvorfor? Jo, de skulle jobbe på kjøkkenet i fire forskjellige hoteller!: Hotel Berlin, Berlin!, Hotel Palace, Swissôtel og Hotel Melía.

Tekst: Mona Linneberg

"Gjør det!"-prosjektet er finansiert av SIU - Senter for internasjonaliserng av utdanning

Vestby videregående skole hadde søkt midler gjennom Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) som har kontor i Bergen. Prosjektet heter "Gjør det!" og er et utvekslingsprosjekt for yrkesfaglige elever mellom Norge og Tyskland. Vi fikk innvilget midler til åtte elever eller åtte mobiliteter som det kalles.

Elevene som ble med, var tatt ut på bakgrunn av motivasjon, beste karakter i orden og atferd, veldig lite fravær og at de var à jour i alle fag. Skriftlig søknad var sendt, og de ble intervjuet både på engelsk og norsk. De fikk undervisning utenfor vanlig skoletid i hverdagstysk og enkle fraser, tysk historie og matkultur i de ulike 16 tyske regionene. De fikk lære litt om hva som var de store forskjellene mellom Tyskland og Norge. Elevene selv laget en powerpointpresentasjon om seg selv, skolen vår, hva som er typisk norsk og hvordan utdanningssystemet i Norge er. Alle fikk utstedt et hygienekort som viste at de hadde kunnskaper som tilfredsstilte de tyske kravene til hygiene.

Elever og lærere bodde i samme leilighet på et hostell i bydelen Wedding. Utenfor hostellet stod det en telefonkiosk, trodde vi i begynnelsen, men ved nærmere ettersyn var det en BOKBOKS. Prinsippet var gi og ta! Inne i boksen var det bokhyller fulle av bøker som folk plasserte der når de hadde lest dem ut, og kunne ta med seg nye fra hylla. Noe å begynne med i Norge også?

Full jobb

Elevene begynte å jobbe på de tyske hotellene og arbeidet to og to på samme hotell. Arbeidsspråket var engelsk. Alle var kjempefornøyde med hotellene de kom på. Arbeidsmiljøet var godt. Sjefen på kjøkkenet var tydelig, men det var god tone mellom ansatte og sjef. Elevene fulgte en vaktliste og jobbet til forskjellige tider. Noen hadde frokostvakter innimellom og startet på jobb kl.6 om morgenen, noen arbeidet lørdager og søndager. Elevene hadde torsdager som felles fridag slik at vi kunne dra på ekskursjoner.

Også tid til litt fritid

Hva gjorde elevene ellers bortsett fra å jobbe fulle arbeidsdager? Besøkte partnerskapsskolen vår, Brillat-Savarin Schule, og traff de tyske elevene som kommer til Norge den 19. april, var på ekskursjon til Berlinerdomen, DDR-muséet, Holocoustsenteret, var på forskjellige Street Food-markeder med mat fra Brasil, Mexico, Tyskland, Frankrike, Ungarn, Japan, Korea, Thailand, Frankrike, Italia og mange flere land. Skikkelig internasjonalt! Alle måtte spise Scweinehaxe. Det gikk et sus gjennom forsamlingen da kelneren kom inn med ti stekte svineknoker med Sauerkraut og satte foran dem.

En annen dag var det Fjernsynstårnet i Berlin som skulle besøkes. Heisen tok elevene 67 etasjer til værs. Berlin er en flat by, så utsikten var enorm til alle kanter. KaDeWes delikatesseavdeling i øverste etasje ble også et minne for livet. Der fikk de smake to forskjellige slags østers. De fleste foretrakk den  irske Rock Oyster. Ikke dårlig å kunne uttale seg kvalifisert om østerspreferanse! Etterpå tok noen seg en tur til en typisk barberer i det tyrkiske området av Berlin som heter Kreuzberg og fikk fikset hår og skjegg! En tur på nattkino lørdag kveld i det store, ultramoderne Sony Center på Potzdamer Platz ble det også tid til.

Rektor på besøk

Elevene fikk selv besøk - av rektor Per Hedum -  som tok dem med på en tre timers tur " I krigens fotspor" gjennom Berlins gater og severdigheter. Han spanderte herlig middag på elevene etterpå.

Offentlig kommunikasjon

Restaurant-elevene ble skikkelig eksperter på å ta seg frem med offentlig kommunikasjonsmidler i Berlin; S-Bahn, U-Bahn, trikk og buss. De brukte ofte en blanding av alle fire for å ta den raskeste veien til bestemmelsesstedet.

Sachsenhausen

Nest siste dag dro vi sammen med prosjektleder Markus Hoff og hans tyske elever til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen som ligger en times togtur utenfor Berlin. Alle elevene fikk utdelt en gul rose hver og skulle legge den ned på et sted de syntes var spesielt for hver og en. Lærerne valgte å legge ned en rose ved brakke 13 for å hedre Alf Knudsen fra Son som var fange der under krigen. Han har vært spesielt betydningsfull for Vestby videregående skole da han har vært tidsvitne og tatt med elevene på Hvite busser i mange år. Han fikk Kongens fortjenestemedalje i fjor og døde før jul. Han ble en av våre siste tidsvitner.

Streik på flyplassen på hjemreisedagen

Siste dag i Berlin da vi skulle hjem, fikk vi beskjed om at begge flyplassene var i streik. Norwegian sendte derfor alle sine fly hjem fra Hamburg flyplass. Da ble det litt endringer i planene våre for dagen. Det ble en fire timers togtur til Hamburg flyplass i stedet -med bare fornøyde elever. Flyet landet på Gardermoen til samme tid som det egentlig skulle gjort fra Berlin.

Det ble sterkt samhold i gjengen, elevene rapporterer om god læringskurve, gode og spennende timer på jobb, læringsrike ekskursjoner og hyggelige opplevelser.

Vi sier tusen takk til SIU for at de gjorde det mulig for alle elevene våre å oppleve 16 spennende og varierte dager!