Europaklassen vg2 i Barcelona uke 11 - 2015

Tekst: Ellen-Cathrine Kaspersen

Mandag 9. mars satte vi turen sørover mot varmere strøk for å lære mer om kunst, arkitektur og historie.

Etter ankomst på hotellet, tok vi lunsj på et spisested på La Rambla, før vi satte oss på en sightseeingbuss rundt om i byen, hvor vi lærte mye om Barcelonas historie og arkitektur.

Denne turen tok rundt 2 og en halv time, og etter dette var vi ganske slitne, så vi bestemte oss for ikke å gå ut å spise og heller slappe av på rommene resten av kvelden.

Tirsdag 10. mars besøkte vi universitetet i Barcelona.

Vi fikk først en introduksjon av studieretningene man kan velge på universitetet, og så en rundtur i bygget. Vi har besøkt den eldste avdelingen, men det er mange flere deler av universitetet rundt i Barcelona. Dette universitetet har de fleste kursene på katalansk og spansk, men også noe på engelsk. Vi har fått se de forskjellige skulpturene, maleriene og byggeteknikkene rundt i det store universitetet, og vi har til og med besøkt biblioteket som var proppfullt av bøker som var flere hundre år gamle!

Etter at vi forlot universitetet, spiste vi en rask lunsj og drakk smoothie på et utested utenfor universitetet, før vi gikk videre til «la Pedrera», en boligblokk designet av Gaudi. Leilighetene leies fortsatt ut, men en leilighet har forblitt slik den var da Gaudi bodde der. Den kan besøkes, og man kan også gå på taket til bygningen. Det var nettopp det vi gjorde! På taket går man opp og ned trapper og rundt store piper som minner om softis på grunn av de morsomme formene.

Vi ruslet videre gjennom gamlebyen for å komme oss til Santa Maria del Mar, en kirke som er det perfekte eksempelet av gotisk stil. De spisse buene, glassvinduene i mosaikker som vider bilder av viktige personer, de lange lys-stakene som henger fra det høye taket og helt ned til menneskelig rekkevidde.

Klokken 16.30 var vi ferdige med dagens opplegg, og vi fikk gjøre egne aktiviteter fra til klokken 8 da det var oppmøte i lobbyen for å dra ut å spise på indisk restaurant.

Onsdag 11.mars ble det en 5 timers rundtur på elevene, men i forkant vi fikk lov til å sove helt til kl 09:30 noe som for oss var himmelsk.

Vi har gjort oppgaver som har ført oss rundt store deler av Barcelona. Oppgavene gikk ut på å ta bilder og finne fakta om diverse ting om severdigheter og kultur. Vi så på alt fra Picasso malerier til å dra å se på noen kirker og katedraler, og til å spørre folk om hva kirken betydde for dem. Folk prøvde etter sin beste evne å forklare at kirken har ikke stor innvirkning på livene deres, som den engang hadde for eldre generasjoner.

Da vi var ferdig med å løpe rundt over hele den gamle byen av Barcelona og prøvd å få veibeskrivelser på vår ustødige spansk dro vi videre til det katalanske parlament i Park de Ciutadella. Vi fikk en omvisning av en engasjert og flink katalansk guide. Hun fortalte om hvordan politikken var i dag, hvordan Barcelona er delt opp med tanke på språkene som blir snakket. Man merket godt på hvordan dette ikke er bare en politisk diskusjon men også at det er en ekstremt personlig sak som står mange folk nær.

Barcelona har faktisk et eget språk som heter Katalansk, og de føler at de har en stor kultur og språk forskjell i forhold til resten av Spania. Det har vært flere debatter og diskusjoner om Catalonia burde gjennomgå et referendum og bli et eget land, litt som det samme som vi nylig har sett i Skottland. Debatten har gått frem og tilbake i flere år og historien strekker seg flere hundre år tilbake i tid, men sånn som det står nå så vil Catalonia fortsatt være en del av Spania.

Selv om det har vært en slitsom dag så har det vært en av de dagene hvor vi har lært mye og fått et bedre innblikk i hvordan mennesker fra Barcelona tenker om å være en del av Spania.

Torsdag 12.mars var vi først i la Sagrada Familia, Gaudi sitt livsverk. Han jobbet med dette prosjektet mesteparten av livet, helt til hans tragiske død (han ble påkjørt av en trikk) Basilikaen var imponerende fra utsiden, og enda mer fra innsiden! Vi var til og med helt oppe i spirene. Etter det vandret vi rundt den store gaten Diagonal, til det norske konsulatet. Her var vi en god stund og møtte visekonsulenten, som ga oss et innblikk i spanjolenes liv i forhold til dagens nordmann.

Deretter dro vi til park Guell. Det var et av Gaudis prosjekter. Parken hadde en veldig fin utsikt. Etter det skilte vi oss, noen dro på Primark og andre dro til la Rambla. Til slutt på dagen samlet vi oss på takterassen og oppsummerte oppholdet, før vi endte dagen med at vi spiste middag sammen.

Fredag 13.mars gjensto bare utsjekking og hjemreise.

Vi har hatt en fantastisk og lærerik tur!